Giresun Üniversitesi Öğrencileri Paylaşım Alanı
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Giresun Üniversitesi Öğrencileri Paylaşım Alanı

Daha iyi bir Giresun Üniversitesi için...
 
AnasayfaAnasayfa  PortalliPortalli  Kayıt OlKayıt Ol  Latest imagesLatest images  AramaArama  Giriş yapGiriş yap  

 

 Akhisar

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Forum Yöneticisi
Şaşkın
Şaşkın



Erkek
Mesaj Sayısı : 1164
Yaş : 36
Nerden : Giresun
Job/hobbies : Koşmak
Uğraşıları/zevkleri : sinema, web developing
Kayıt tarihi : 13/07/07

Akhisar Empty
MesajKonu: Akhisar   Akhisar EmptyPtsi Ağus. 13, 2007 6:14 pm

Akhisar'a Hoşgeldiniz!
Dünyada Akhisar, Ahirette Kevser*




Akhisar Billboard-548Akhisar, Ege bölgesinde bulunan bir ilçe ve bu ilçenin aynı adlı merkezidir. 1750 km2'lik arazisi ve 152582 nüfusu (2000) ile Ege bölgesinin en büyük ilçesidir. İdari olarak Manisa iline bağlıdır. Akhisar, İstanbul-İzmir karayolu üzerinde İzmir'den 80km., İstanbul'dan da 470km. mesafededir.
Akhisar'ın günümüzde canlı ve gelişmiş bir bölgesel ticaret merkezi olma niteliği, binlerce yıldan beri süregelen bir olgudur. Beş bin yıllık bir tarihe sahip olan Akhisar, antik çağlardan beri önemli yolların kavsağında, tanıklık ettiği bir çok devir ve kültürü hazmederek, bu özelliğini korumuştur. Yeryüzünde paranın ilk kez kullanıldığı şehirlerden biri olan ve Hıristiyanlığın ilk 7 kilisesinden birinin kurulmuş olduğu Akhisar, Osmanlı İmparatorluğu devrinde de büyük bir kaza merkezi olarak önemini korumuş, günümüzde kendisine bağlı 9 belde ve 86 köyüyle yine canlı bir bölgesel merkez olma özelliğini sürdürmektedir.
Daha çok tarıma dayalı bir yapıya sahip olan Akhisar ekonomisi, sağladığı büyük gelirle Manisa ilinin kalkınmasında çok önemli bir pay sahibidir. Geniş ve verimli Akhisar ovası Türkiye toplam tütün üretiminin %10'unu çıkarır. Yüksek kaliteli "şark tipi" Akhisar tütünü bütün dünyada tanınan ve aranan, tarımsal alanda ülkemizin en önemli ihraç ürünlerinden biridir. Akhisar ovasındaki milyonlarca zeytin ağacından da ülkemizin toplam zeytin üretiminin %5'i karşılanır. Kalitesi ve zengin çeşitliliğiyle Akhisar zeytini tüm Türkiye'de ve dünyada tanınmıştır. Akhisar adı "tütün" ve "zeytin" sözcükleriyle neredeyse özdeşleşmiştir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Forum Yöneticisi
Şaşkın
Şaşkın



Erkek
Mesaj Sayısı : 1164
Yaş : 36
Nerden : Giresun
Job/hobbies : Koşmak
Uğraşıları/zevkleri : sinema, web developing
Kayıt tarihi : 13/07/07

Akhisar Empty
MesajKonu: Geri: Akhisar   Akhisar EmptyPtsi Ağus. 13, 2007 6:15 pm

AKHİSAR'A NASIL GELİNİR?

Akhisar Tobacco-sUÇAKLA Akhisar ThyAkhisar'da birden fazla havaalanı olmasına rağmen askeri amaçlı olmaları sebebiyle ancak bazı yerel hava taşımacılığı firmalarından özel uçak kiralanarak düzenlenen uçuşlar mümkün olabilmektedir. Tarifeli uçuşların yapıldığı en yakın havaalanı İzmir'in 20 km. Güney-Batısında, Akhisar'a 100 km. mesafedeki İzmir Adnan Menderes Uluslararası Havaalanıdır (havaalanı kodu=ADB).
İzmir havaalanından birçok iç ve dış hat seferleri yapılmaktadır. İç hat sefer bilgileri ve rezervasyonlar için Türk Hava Yolları Web Sitesinden yararlanabilirsiniz.

Akhisar Tobacco-sOTOBÜSLEAkhisar Akh-otogar-yknAkhisar, Turkiye'nin iki büyük şehri İzmir ve İstanbul'u bağlayan ana yol üzerinde bulunduğundan 24 saat boyunca transit geçen otobüsler bulmak mümkündür. Akhisar-İzmir arasında 20 dakikada bir yerel firmalarca düzenlenen karşılıklı seferler vardır.

Akhisar Tobacco-sTRENLEAkhisar TcddDevlet Demir Yolları tarafından işletilen İzmir-İstanbul ve İzmir-Ankara trenleri Akhisar'dan geçmektedir. Bu trenlerden en hızlı ve konforlu olanı "Mavi Tren" günde bir kaç kez çok uygun saatlerde bulunabilmektedir. Tren seferleri hakkında daha fazla bilgi, tarife ve rezervasyonlar için TCDD Web Sitesine bakınız.

Akhisar Tobacco-sOTOMOBİLLEAkhisar bir çok önemli yolun kavşağında olması nedeniyle karayolu ulaşımı çok kolaydır. Ayrıntılı bilgi için Akhisar ve Çevresinin Karayolları Haritası ile Bazı Merkezlerden Akhisar'a Yol Tarifleri sayfalarına bakınız.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Forum Yöneticisi
Şaşkın
Şaşkın



Erkek
Mesaj Sayısı : 1164
Yaş : 36
Nerden : Giresun
Job/hobbies : Koşmak
Uğraşıları/zevkleri : sinema, web developing
Kayıt tarihi : 13/07/07

Akhisar Empty
MesajKonu: Geri: Akhisar   Akhisar EmptyPtsi Ağus. 13, 2007 6:15 pm

Akhisar Tobacco-sGİRİŞAkhisar LabrisArkeologlarca Akhisar'da ortaya çıkarılan bazı buluntular şimdiki şehir merkezinin olduğu yerde MÖ 3000 yıllarına kadar giden çok eski ilkel yerleşimlerin bulunduğunu ortaya koymuştur. Bununla birlikte, Akhisar'ın MÖ 1300 yıllarında "Thyateira" veya "Thyatira" adıyla düzenli bir şehir merkezi haline geldiği düşüncesi kabul görmektedir. Öte yandan, adındaki -ra ekinin antik Luwi dilinde şehir anlamına geldiği göz önüne alınırsa, Akhisar'ın Luwiler tarafından kurulmuş olabileceği de düşünülebilir. Batı Anadolunun anaerkil kavimlerince önem verilmiş ana tanrıça Kybele ve çift yüzlü balta Thyateira antik sikkelerinde sıkça rastlanan bir figürdür.

Thyateira hakkındaki araştırmalar bölgede Lidya, Hitit, Yunan, Roma, Bizans ve Türk egemenliğinin yaşandığını ortaya çıkarmaktadır. Bütün bu devirlere tanıklık etmiş olan Akhisar, zengin bir bölgesel kültür mirasına sahiptir.
Akhisar Tobacco-sAKHİSAR'IN ESKİ ADLARIAntik çağlarda Akhisar "Thyateira" dışında bazı adlarla da anılmıştır. Bunlardan en önemlileri Pelopeia (Pelopia, Pelopio), Semiramis (bir Seleucid kraliçesinin adı) ve Euippia (=hara)'dır. Hıristiyanlığın ve Bizans'ın parlak yıllarında Akhisar'a Ta Siateira (kutsal kilise) ve Aspro Kastro (Yunanca, =ak-hisar) denmiştir.
Türk egemenliği altında şehir her zaman Akhisar adıyla anılmıştır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Forum Yöneticisi
Şaşkın
Şaşkın



Erkek
Mesaj Sayısı : 1164
Yaş : 36
Nerden : Giresun
Job/hobbies : Koşmak
Uğraşıları/zevkleri : sinema, web developing
Kayıt tarihi : 13/07/07

Akhisar Empty
MesajKonu: Geri: Akhisar   Akhisar EmptyPtsi Ağus. 13, 2007 6:15 pm

Akhisar Tobacco-sLİDYA, PERS VE HELENİSTİK ÇAĞLARAkhisar LabrisThyateira antik Lidya Devletinin Kuzeydeki en önemli kentiydi. Paranın Lidya'lılar tarafından icat edildiği düşünülürse, Akhisar yeryüzünde paranın ilk kez kullanıldığı şehirlerden biridir denebilir. Thyateira'da bulunan Lidya sikkeleri genellikle çift yüzlü balta ve anatanrıça Kybele'yi tasvir eder. Kybele'ye verilen önem Lidya'daki anaerkil toplum yapısını da ortaya koymaktadır.
Bulunan bazı kalıntılar Hitit egemenliğinde geçen bir dönem bulunabileceğini akla getirmektedir. MÖ 500 civarında Pers işgaline uğrayan Thyateira, daha sonra MÖ 300 civarında Büyük İskender tarafından fethedilerek Makedonya egemenliğine girmiştir. Bu yıllar, Batı Anadolu'da Helenistik devrin başladığı dönemdir. Sonraki yıllarda MÖ 80'de başlayan Roma Devrine kadar Thyateira sırasıyla Seleucid'lerin ve Bergama Krallığı'nın egemenliklerine girmiştir.

Akhisar Tobacco-sROMA DEVRİThyateira MÖ 80 yıllarında Roma İmparatorluğu sınırları içine dahil olmuştur. Büyük Roma İmparatoru Sezar'ın MÖ 48 yılında Thyateira'ya geldiği bilinmektedir. Roma İmparatorluğu devrinde Thyateira önemini hiç kaybetmemiştir. MÖ 20 yıllarında gerçekleşen büyük bir depremden sonra Thyateira'dan bir heyet Roma'ya giderek Batı Anadoluda yıkılan şehirler için Roma Senatosundan yardım talep etmiştir.
Akhisar CaracallaRoma İmparatoru Caracalla MS 214 yılında Thyateira'ya gelmiş ve şehri yargı yetkisine sahip bir bölgesel idari merkez (conventus) olarak ilan etmiştir. Caracalla şehirde birkaç ay kalmış ve halk tarafından çok sevilmiştir. Thyateira halkı daha sonra imparator anısına sikkeler basarak, iyiliği karşılıksız bırakmamıştır. Thyateira Roma devrinde en parlak devrini yaşamış, 3 tiyatrolu büyük bir metropol haline gelmiştir.

Akhisar Tobacco-sBİZANS DEVRİMS 395 yılında Roma İmparatorluğunun ikiye bölünmesinden hemen sonra, Doğuda kalan taraf Bizans İmparatorluğu olarak adlandırılmıştır. Bizans döneminde Thyateira imparatorluğun Thracesia eyaletinin bir şehri olmuştur. MS 600 yıllarında hızla yayılan İslam Dini Bizans İmparatorluğu için önemli bir tehdit oluşturuyordu. Müslüman Araplar tarafından Anadolu'ya İslamiyeti yayma amacıyla yapılan seferler sonucunda Bizans İmparatorluğu önemli ölçüde toprak kaybına uğramıştır. Bu dönemde Araplar Constantinopolis'e (İstanbul) kadar gelmişler ve Thyateira zaman zaman Arap egemenliğine girmiştir. Akhisar Ovası Haçlı Seferleri (Crusades) sırasında Müslüman ve Haçlı Orduları arasında yapılan büyük savaşlara sahne olmuştur.

Akhisar Tobacco-sHIRİSTİYANLIĞIN BEŞİĞİ THYATEIRA Yedi KiliselerMS 1. ve 2. yüzyıllarda Hıristiyanlığın Anadolu'da yayılmaya başlaması üzerine Roma İmparatorları ilk hıristiyanlara karşı acımasız davranmışlar, kiliseler yıkılmış ve hıristiyanlık yasaklanmıştı. Bütün bunlara rağmen, hıristiyanlık Batı Anadolu'da St. Jean ve St. Paul gibi havariler sayesinde yayılmaya devam etmiştir.
Hıristiyanlığın ilk yedi kilisesi Batı Anadolu'da (Asia Minor) kurulmuştur. Bu kiliseler Akhisar, Efes, Bergama, Sart, İzmir, Denizli ve Alaşehir'dedir. "Thyateira" adı İncil'de iki yerde geçmektedir. İlk olarak St. Jean'ın Thyateira'daki kiliseye gönderdiği bir mektupta Jezebel adındaki Hıristiyanlık karşıtı Thyateira'lı bir kadından sözeder. Jezebel, hıristiyanlara putlara adanmış adak eti yedirerek, bir yandan da onları ahlaksız davranışlara itmekteydi. İncil'de Thyateira'lıların bu kadına ayak uydurmamaları, ve günah işlemekten kaçınmaları öğütlenir.
İkinci olarak, Makedonya'da bulunduğu sırada St. John'a yardımda bulunan Lydia adındaki Thyateira'lı bir kadından sözedilir. Bu kadının kumaş satmak için Akhisar'dan Makedonya'ya geldiği yazılıdır. Bu, kumaş imalatı ve ticaretinin o devirlerde Akhisar'daki önemini ortaya koyan bir kanıt olarak kabul edilebilir. Akhisar, hıristiyanlık tarihinde büyük önemi olan bir şehirdir.

Akhisar Tobacco-sANTİK THYATEIRA EKONOMİSİAntik çağda Thyateira önemli bir faaliyet merkeziydi. Constantinopolis'ten (İstanbul) Bergama'ya, oradan da Sardeis'e (Sart) ve Laodicea'ya (Denizli) uzanan önemli yollar üzerinde bulunuyordu. Lidya başkenti Sardeis ile Thyateira arasındaki Gordos (Gördes) üzerinden alternatif bir yol daha bulunuyordu. Efes'ten gelip, Smyrna (İzmir) ve Magnesia ad Spilum'dan (Manisa) geçen yol da Thyateira'ya gelerek çok işlek bir kavşak oluşturuyordu. Bölgenin antik haritasını görmek için buraya tıklayınız.
Önemli bir Lidya şehri olarak Thyateira idari ve politik açıdan kendisine bağlı birçok küçük kentin ortasında bulunuyordu. Bunlardan en önemlileri Attaleia (Selçikli), Hadrianapolis (Siledik), Yortan (Bostancı), Kalanda (Gelenbe), Nakrasa (İlyaslar), Hermokapeleia (Zeytinliova), Meteorion (Medar), Apollonis (Mecidiye), Hierakome (Beyoba), Gordos (Gördes) ve Kharakipolis (Karayakup) idi.
Thyateira kumaşı zamanın kraliyet elbiselerinde kullanılan çok değerli bir kumaştı. Önemli ticaret yollarının kavşağında bulunan Thyateira'nın en önemli gelirlerini kumaş ve deri ticareti oluşturuyordu. Bunların yanında yün ve keten üretimi, dericilik ve pirinç eşya imalatı da önemli faaliyetler arasındaydı.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Forum Yöneticisi
Şaşkın
Şaşkın



Erkek
Mesaj Sayısı : 1164
Yaş : 36
Nerden : Giresun
Job/hobbies : Koşmak
Uğraşıları/zevkleri : sinema, web developing
Kayıt tarihi : 13/07/07

Akhisar Empty
MesajKonu: Geri: Akhisar   Akhisar EmptyPtsi Ağus. 13, 2007 6:16 pm

Akhisar Tobacco-sTÜRKLERİN ANADOLUYA GELİŞİOrta Asya'dan bazı Türk boylarının 8. yüzyılda Anadolu'ya gelmesiyle başlayan Türk akımı, MS 1100 yıllarında Selçuklu Türklerinin büyük çaplı hareketiyle sonuçlanmıştır. Anadolu'ya yerleşen Türklerin Bizanslılarla mücadelesi sonucunda ve Haçlı seferleri sırasında Akhisar sürekli el değiştirmiştir.
MS 1200'lerde Bizans İznik bölgesine çekilerek, başkentleri Constantinopolis'i (İstanbul) Venediklilere bırakmışlardır. Akhisar bu dönemde yeni Bizans devletinin sınırında bulunmaktaydı. Aynı zamanda, Anadolu Türkleri, Doğudan gelen Moğol saldırılarıyla epey yıpranmışlardı. Bizanslılar başkentlerini MS 1300'lerde geri kazanmalarına rağmen eskisi kadar güçlü olamamışlardı. Moğol saldırılarının sona ermesiyle Anadolu Türkleri Bizans Devletine saldırmaya başladı. 1300'lü yılların başlarında Türkler tüm Batı Anadoluyu ellerine geçirmişlerdi. Akhisar da MS 1307'de Türk egemenliğine girmiştir.
Akhisar'daki Türk egemenliği 4 dönemde incelenebilir: Selçuklu, Saruhanoğlu Beyliği, Osmanlı İmparatorluğu ve Cumhuriyet (modern) dönem. Bu dönemlerin tümüne birden "Türk Devri" adını veriyoruz. Son iki dönem diğerlerine göre çok daha önemli görünmektedir.

Akhisar Tobacco-sSARUHANOĞLU BEYLİĞİ DEVRİMS 1071'deki Malazgirt Zaferinden sonra Selçuklu Türkleri Anadoluyu ele geçirmişler ve Haçlı Ordularıyla savaştıktan sonra Batı Anadoluya kadar uzanan Selçuklu İmparatorluğunu kurmuşlardır.
MS 1250'lerde Doğudan gelen Moğol saldırıları sonucunda Selçuklu Devleti "bey" adı verilen güçlü kişiler tarafından yönetilen birçok küçük beyliğe bölünmüştür. Bu beylikler genellikle yöneticinin veya hanedanının adıyla anılırdı. Konya bölgesinde Karaman Beyliği, Manisa bölgesinde (Eski Lidya toprakları) Saruhan Beyliği, Bilecik bölgesinde Osmanlı Beyliği, Balıkesir bölgesinde Karesi Beyliği birkaç örnek olarak verilebilir. Osmanlı Beyliği sonraları komşu beylikleri fethedip, büyüyerek Osmanlı İmparatorluğu adını almıştır. Bu sırada, Bizans Devleti de iyice gerileyerek sadece başkentleri İstanbul'u içine alan küçük bir toprakla yetinmekteydi. Akhisar, MS 1307'de Saruhanoğlu Beyliği tarafından ele geçirilerek, şimdiki adını almıştır.
Akhisar yaklaşık 100 yıl kadar Saruhanoğlu egemenliğinde kalmıştır. Bununla beraber, Saruhanoğlu şehirde pek önemli eser bırakmamıştır. Şehirde bulunan büyük kilisenin Saruhanoğlu tarafından camiye çevrilmesiyle ortaya çıkan Ulucami bugün hala ayakta durmaktadır. Saruhanoğlu Beyliği döneminde köylerde birçok dini zaviyeler kurulmuştur. Bu zaviyeler Osmanlı döneminde de varlıklarını sürdürmüşlerdir, hatta bir kısmı bugün bile adlarını Akhisar'ın bazı köylerine vermektedir. Seydiahmet, Yatağan, Milinge, Sindelli, Sakarkaya, Kumkuyucak örnekleri verilebilir. Bu zaviyelerin önemli kişilerinin türbeleri bu ve benzeri köylerde bulunabilir.
Anadolu Beylikleri arasındaki savaşların sonucunda Akhisar 1410 yılında Osmanlı Beyliği tarafından ele geçirilmiştir.

Akhisar Tobacco-sOSMANLI İMPARATORLUĞU DEVRİAkhisar TugraSonraki yıllarda küçük Osmanlı Beyliği, bugünkü Almanya'dan Hindistana kadar uzanan muhteşem Osmanlı İmparatorluğu haline gelmiştir. Osmanlı imparatorları genellikle iyi eğitilmiş, bilim ve sanata karşı ilgili kimselerdi. Tahta geçmeden önce şehzade adı verilen imparator adayları Manisa'da çok sıkı bir eğitimden geçerlerdi. Akhisar, Osmanlı İmparatorluğunun başkenti İstanbul'dan Manisa'ya giden yol üzerinde bulunduğundan şehzade kervanlarının uğrak yeriydi.
Osmanlı İmparatorluğu birçok büyük eyaletten oluşuyordu. Eyaletler kendi içlerinde sancaklara bölünmüşlerdi. Sancaklar da kazalara bölünüyordu. Bir kaza merkezi ve bağlı köyler kadı adı verilen kişilerce yönetiliyordu. İdari olarak Akhisar, Kütahya Eyaletinin Saruhan Sancağının bir kazası konumundaydı. Sonraları Saruhan Sancağı Aydın Eyaletine bağlanmış ve 1922'de Osmanlı İmparatorluğunun sona ermesine kadar öyle kalmıştır.
18. yüzyıldan itibaren Akhisar Osmanlı İmparatorluğunun birçok şehri gibi ekonomik sıkıntılarla mücadeleye başladı. Bunun sonucunda bazı isyan ve eşkiyalık hareketleri ülkenin birçok bölgesinde olduğu gibi Akhisar'da da başgöstermiştir.
Akhisar'daki ilk belediye 1877'de kurulmuştur. İlk belediye meclisinde 5 Türk ve 2 gayrimüslüm bulunuyordu. 1901'de Akhisar'ın ilk eczanesi açılmıştır. Şimdiki devlet hastanesinin Kuzeyinde bir Rum hastanesi bulunuyordu. Daha sonra "Belediye ve Gureba-i Muslimin" adı verilen bir Türk hastanesi açılmıştır.

Akhisar Tobacco-sOSMANLI İMPARATORLUĞU DEVRİNDE AKHİSAR EKONOMİSİŞehir yüzyıllar boyunca bir ticaret merkezi konumunda kalmıştır. Dokumacılık ve kumaş üretimi İzmir ve Foça limanlarındaki satışlar sayesinde artmıştır. Osmanlı donanmasındaki gemilerin yelken bezleri bile Akhisar'dan gitmekteydi. Akhisar'da üretilen çok miktarda pamuk Türkler tarafından satılıyor, pamuklu dokuma ve kumaşların ticareti ise Akhisar'lı Yahudiler tarafından yapılıyordu. Akhisar bezi (kumaşı) İstanbul çarşısında tanınan ve arana bir maldı. Diğer önemli tarım ürünleri arasında zeytin ve zeytinyağı, kavun, karpuz, üzüm yeralıyordu. Dericilik, antik çağlarda olduğu gibi Osmanlı devrinde de önemli faaliyet alanlarını oluşturuyordu.
Bu yüksek ekonomik faaliyet Akhisar'ı Saruhan Sancağının en önemli kazası haline getiriyordu. Osmanlı belgeleri arasında Akhisar hakkındaki ilk kayıtlar 1531 yılında yazılmıştır. Bu kayıtlar Akhisar'ın 17 köyü bulunan ve Saruhan Sancağının merkezi Manisa'dan %40 daha fazla gelir vergisi ödeyen bir kaza merkezi olduğunu göstermektedir. 19. yüzyılın sonlarına doğru, kaza merkezinin nüfusu 30,000'e ulaşmıştı.

Akhisar Tobacco-sEVLİYA ÇELEBİ'NİN AKHİSAR HAKKINDA YAZDIKLARIAkhisar EvliyacÜnlü Türk gezgini Evliya Çelebi 17. yüzyılda Akhisar'a gelerek, şunları yazmıştır:


  • Düz bir arazide, güzel bir kalesi bulunan bir şehirdir. Sur çevresi 8,600 adımdır.
  • Üzerinde yazılar bulunan birçok eski (antik) yapı ve harabe vardır.
  • Birçok memuru, alimi, askeri, camisi, hanları, hamamları ve imareti vardır. Çok eski devirlerde daha da büyük bir şehirmiş.
  • Kale içinde çeşmeleri bulunan 2,600 hanesi vardır. Çeşmelerden akan su şehre Sudeliği'nden (11 km. Kuzeyde) su kanallarıyla (Romalılardan kalma) getirilmekte. Evlerdekilerin dışında sokaklarda 2,000'den fazla çeşme vardır.
  • 24 mahallesi ve 47 camisi vardır.
  • 10 hanı ve 1000'den fazla dükkanı vardır.
  • 7 medrese ve 23 ilkokulu vardır.
  • Şehrin çarşısında çınar ağaçları bulunan geniş meydanları vardır. Paşa Camii yakınındaki meydanda 500 kişi aynı anda çınar gölgesinde dinlenip, kahve içebilmektedir.
  • Çevresi zeytinlikler, incir ağaçları, sebze ve meyve bahçeleriyle doludur.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Forum Yöneticisi
Şaşkın
Şaşkın



Erkek
Mesaj Sayısı : 1164
Yaş : 36
Nerden : Giresun
Job/hobbies : Koşmak
Uğraşıları/zevkleri : sinema, web developing
Kayıt tarihi : 13/07/07

Akhisar Empty
MesajKonu: Geri: Akhisar   Akhisar EmptyPtsi Ağus. 13, 2007 6:16 pm

20. YÜZYILIN BAŞINDA AKHİSAR'DA GENEL DURUM19. Yüzyılda Osmanlı İmparatorluğunun gerilemesi, savaşlar ve kapitülasyonlar kötü etkilerini Akhisar'da da göstermişti. Sağlık kuruluşları hemen hemen yok denecek sayıda, eğitim ve öğretim de son derece yetersizdi. Tarım ilkel yöntemlerle yapılmaktaydı. Tütüncülük Fransızların baskısı altındaydı. Köylü vergi yükü altında ezilirken, ticaret Türk olmayan azınlıkların elindeydi.
1. Dünya Savaşı sıralarında Akhisar, merkezi İzmir olan Aydın Vilayetinin Saruhan Mutasarrıflığına bağlı bir kaza merkeziydi. 1919 yılının başlarında Akhisar'da 32280 Türk, 5877 Rum, 515 Ermeni ve 485 kadar da Musevi olmak üzere toplam 39157 kişi yaşamaktaydı. Akhisar'da ve genelde Batı Anadolu'da yoğun bir şekilde bulunan Rum nüfus, Ermeni ve Yahudilerle birlikte askerlik yapmamakta ve ticareti ellerinde tutmaktaydı. Bu azınlıklar zaman zaman devletin aleyhine de çalışmışlar ve durumun daha da kötüye gitmesine sebep olmuşlardır.
1. Dünya Savaşından sonra 1918'de imzalanan Mondros Mütarekesinin ardından, 19 Ocak 1919'da yapılan Paris Konferansında müttefik devletler Yunanistan'ın Batı Anadolu'yu işgal etmesine olanak tanıdılar. Akhisar, Yunanistan'ın göz koyduğu Batı Anadolu bölgesinin tam ortasında kalıyordu. Bunu sonucunda Yunan Ordusu 15 Mayıs 1919'da İzmir'i işgal etti.

Akhisar Tobacco-sKURTULUŞ SAVAŞI BAŞLARINDA AKHİSARAkhisar, Yunan işgali başlangıcında kararlı bir direniş göstermemesine karşın, olayların ve Kurtuluş Savaşı kahramanlarının bir araya geldikleri bir odak noktası durumunda olmuştur. Halkın başındaki yöneticilerin cesaretsiz ve bir direnişi yönlendirebilecek nitelikten yoksun olmaları tüm Batı Anadolu'da teslimiyetçi bir tavrın ortaya çıkmasına neden olmuştu. Yunanlıların İzmir'de yarattıkları vahşet halk arasında duyulmuş, buna yerli Rumların yarattıkları moral bozucu hava da eklenince Akhisar halkı Yunan işgaline karşı hiçbir direniş göstermemeye karar vermiş, hatta o zamanlar Batı Anadolu'daki birçok kent gibi Akhisar da Yunan bayraklarıyla donatılmıştı.
Akhisar ResatbeyOsmanlı yönetimi tarafından Batı Anadolu'daki birlikleri düzenleme amacıyla atanan Albay Bekir Sami Bey, direnme hareketlerini örgütlemek amacıyla çalışmalar yapmaya başlamıştı. 24 Mayıs 1919 sabahı Albay Bekir Sami, Albay Kazım Özalp ve Vasıf Çınar ile birlikte trenle Akhisar'a gelen Yüzbaşı Selahattin Akhisar'da gördüklerini özetle şöyle anlatmaktadır: "İstasyonu şehre bağlayan ağaçlı şosede (Tahir Ün Caddesi) yürümeye başladık. Ortalık henüz karanlıktı. Yol üzerindeki postanede düşmanın 1 saatlik mesafede olduğunu öğrendik. Şehre girerken ortalık açılıyordu. Buradaki manzara da Yunan bayrakları, Yunan zafer taklarıydı. 'Zito Venizelos' sesleri de eksik değildi."
Albay Bekir Sami ve yanındakiler tüm çabalarına karşın, morali bozuk ve yorgun bir halk karşısında pek fazla bir örgütlenme sağlayamadılarsa da Karaosmanoğlu Halit Paşa ve Reşat Bey gibi bazı yurtseverler örgütlenme çabasına destek vermişler ya da düşmana karşı kendileri örgütlenmeye çalışmışlardır.

Akhisar Tobacco-sYUNANLILARIN AKHİSAR'I İŞGALİ15 Mayıs 1919'da İzmir'i işgal eden Yunan Ordusu, kısa bir süre sonra ileri harekata başladılar. Bir kol Aydın'ı, diğer bir kol da Menemen'i işgal etti. 25 Mayısta Manisa Yunanlıların eline geçti. Manisa mutasarrıfı Yunanlıları karşılamaya gitmiş, Manisa mevki kumandanı da cephaneliği Yunanlılara bırakmıştı. Akhisar'lılar bu olayların etkisiyle moral bozukluğu içindeyken Çerkez Ethem adamlarıyla Akhisar'a uğrar ve Yunan bayraklarını indirtir. Halk şaşkın ve ne yapacağını bilemez durumdadır. Bütün bunlar olurken Mustafa Kemal ****** de 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkarak Kurtuluş Savaşı'nı başlatmıştır.
25 Mayıs 1919'daki Manisa işgalinden 5 gün sonra Yunanlılar Saruhanlı'yı da işgal ederek Kayışlar'da mevzi almıştı. Akhisar'lı Rumlardan ve Akhisar'lı bazı esnaftan oluşan bir heyet, hazırladıkları bir Akhisar davetiyesi ile Yunan birliklerini karşılamaya giderler. Yunan birliğinin komutanı 5 Haziran 1919 günü Akhisar'a girerek, kilise çanlarının durmadan çaldığı bir ortamda ilerleyerek, hükümet konağına çıkar ve Yunan bayrağı çekilir. Bu gelişme üzerine bazı Akhisar'lılar Sındırgı'ya ve Kömürcü köyüne göçer.
Akhisar'ın küçük bir Yunan birliği tarafından kolayca işgal edilmesi bölgedeki Türk askeri birliklerini harekete geçirir. 14. Kolordu Komutanı Yusuf İzzet Paşa, Soma'daki 188. Piyade Alayına Akhisar'a hareket emrini verir. Alay önce Kırkağaç'a gelir. Alay komutanı Yüzbaşı Kemal'in Kırkağaç'taki gözlemleri Batı anadolu Türk halkının ortak durumunu yansıtması bakımından önemlidir: "Rum halkı bayramlardaki gibi yeni elbiselerini giymiş, sokaklarda, hemen hepsi içkili, laternalar çalınmakta, zafer takları kurulmuş. Sel gibi bir bayram havası hüküm sürüyor. Kiliseler faal, minareler ıssız, Rum halk çılgınlıklar içinde, Türkler ise pusmuş bir halde...". Yüzbaşı Kemal ve 120 er Süleymanlı yakınlarında mevzilenirler. Bu sırada 9 Haziran 1919 günü Yusuf İzzet Paşa, Bandırma'daki İngiliz temsilcisi Yüzbaşı Hadgkinson'a çektiği bir telgrafla Akhisar'ın işgalini protesto eder. Böylesine küçük bir Yunan birliğinin ilerleyip, kendi başına plansız işler yapması Yunan Komutanlığının da hoşuna gitmemişti. Geri çağrılan Yunan birliği 9 Haziran günü Akhisar'ı terkederek, Manisa'ya çekildi. Disiplinsiz davranarak Akhisar'a giren küçük Yunan birliğinin başı da İzmir'deki Yunan Komutanlığının emri ile 20 gün hapsedildi. Bu olay Akhisar'lı Rumlar arasında korku ve telaş yaratırken, özellikle Akhisar'daki Rumeli göçmenleri arasında silahlı direniş fikrininin yayılmasına neden oldu.

Akhisar Tobacco-sAKHİSAR'DA YUNAN İŞGALİNE KARŞI DİRENİŞAkhisar'lılar Yunanlıların şehri terketmesinden hemen sonra bir araya gelerek Redd-i İşgal Cemiyetini kurarlar. Cemiyet örgütlenmeye hız verir ve halktan yardım toplanır. Akhisar'a gönderilecek askerlerin iskan ve personel maaşlarının cemiyet tarafından karşılanacağı bildirilmiş ve uygulanmıştır. Cemiyet tarafından Osmanlı Hükümetine çekilen telgraflarda Yunanlıların İzmir ve çevresinde yarattığı vahşet ve katliamlardan duyulan endişe dile getirilmiş ve hükümetten savunma için herekete geçmesi istenirken, Akhisar'da başlatılan silahlı mücadele hareketine düşman vilayetin her noktasını terketmedikçe son verilmeyeceği açıkça bildirilmiştir. Bu sırada Akhisar'ı savunan askeri cephe ve yerel kuvvetlerin toplamı 800 kişi kadardı.
Akhisar Bahribey22 Haziran 1919'da Karaosmanoğlu Halit Paşa ve adamlarının Akhisar'lı yerel kuvvetlere katılmasıyla Tirkeş-Harmandalı arasında bir cephe daha açılmıştır. Ne yazık ki, Akhisar'da çok sevilen ve sayılan Halit Paşa 8 Temmuz günü Rumlar tarafından öldürülerek, ilk şehitlerimizden biri olur. Aynalı Cami avlusunda defnedilmiştir. Halit Paşa'nın yerini Ali Şefik Bey, daha sonra da Tirelizade İsmail Bahri Bey almıştır.
Batı Anadolu'da kendi çapında direniş gösteren birçok Kuva-yı Milliye grupları ortaya çıkmıştı. Bu grupların temsilcileri 26 Temmuz 1919'da Balıkesir'de bir toplantı yaparak sorunları görüştüler Bu toplantıya Akhisar Kuva-yı Milliye komutanı Binbaşı Hüsnü, Kamil ve Reşat Beyler katılmışlardır. Bu toplantı sonucunda Yunnalılarla silahlı mücadeleye devam edilmesi kararı alındı.
Kısa zamanda Akhisar ve çevresinde kazanılan başarılar küçük çaplı da olsa bölgede yankı uyandırdı ve her yerden akın eden gönüllülerle kuvvetler güçlenmeye başladı.

Balıkesir Kongresinin ardından, o sıralar "Galip Hoca" takma adıyla bölgede bulunan Celal Bayar Akhisar Milli Alay Komutanlığına atanır. Celal Bayar, 10 Eylül 1919 günü Akhisar'a gelir ve göreve başlar. Celal Bayar, o dönemde Akhisar'daki milli kuvvetlerin yöneticileri arasında çıkan önemli anlaşmazlıkları giderir, çekişmelere son verir. Böylece Milli Mücadeleye zarar veren bu tip olaylar son bulmuş olur.
Akhisar Tobacco-sAKHİSAR'IN İKİNCİ KEZ İŞGALİYunan Ordusu zamanla Batı Anadolu'daki işgal gücünü artırmış ve 1920 başlarından itibaren Manisa-Akhisar arasındaki askeri faaliyetleri yoğunlaştırmıştır. Bu sıralarda Akhisar Milli Cephesi Kırkağaç, Arabacıbozköy, Yayaköy (Zeytinliova), Şatırlar, Gökbel, Sarıçam, Paşaköy, Saruhanlı, Yeniçiftlik, Alibeyli, Çal Dağı ve Marmara Gölüne kadar uzanmaktaydı. Bu cephe, Akhisar'ın 22 Haziran 1920'deki ikinci işgaline kadar düşmanı yerinde tutmuş ve büyük kayıplar verdirmiştir.
Yurt genelinde ise önemli gelişmeler gözlenmekteydi. Mart 1920'de İstanbul işgal edilmiş ve Meclis-i Mebusan düşman tarafından dağıtılarak, Osmanlı Hükümeti fiilen sona erdirilmişti. Düşman, Batı Anadolu'daki işgal bölgesini genişletme kararı almış ve savaşa hız kazandırılmıştı. İngiliz ve Fransız'ların desteğiyle İzmir'e getirilen kalabalık Yunan birlikleri sayıca ve teçhizatça Türk birliklerinden çok üstündü.
Yunanlıların Haziran 1920'deki genel saldırısı sonucu 80 kişilik bir Türk birliği tarafından korunan Kan Boğazı mevkii, 13. Yunan Tümeni tarafından ele geçirildi. Yunanlılar Gölmarmara'yı top ateşine tuttular. 22 Haziran 1920 sabaha karşı Moralılar yönünden saldırıya geçen Yunan Efson alayı, Gökçeköy üzerinden gelen alaylarla birleşerek, Mecidiye'ye yerleştirdikleri bataryalardan geri çekilmekte olan 500 kişilik Türk Milli Kuvvetlerine top ateşi açmışlardı. En son Karahöyük Dağı çevresine toplanan Milli Kuvvetlerin de dağılmasıyla, Yunan 5/42 Efson Alayı akşam saat 18 sularında Akhisar'a girdi. 23 Haziran günü ana Yunan birlikleri de Akhisar'a geldiler. Ertesi gün Kırkağaç ve Soma da işgal edildi. Akhisar'a saldıran Yunan gücü 1175 subay, 35000 er ve 92 toptu. Ayrıca Yunan birlikleri keşif uçakları tarafından da destekleniyordu. Türk kuvvetleri ise 3 ila 5 bin kişiden ibaretti. Bu sırada Ankara'da TBMM'de yaptığı bir konuşmada Mustafa Kemal ******, böylesine az bir kuvvetle korunan 100 km. boyunda bir cephenin uzun süre direnmesinin mümkün olamayacağını anlatmıştır. ******, Kurtuluş Savaşından sonra 5 Şubat 1923'te Akhisar'a geldiğinde, düşmanın ilk hedeflerinden biri olan Akhisar cephesinin fedakarca direnişini övmüştür.

Akhisar Tobacco-sİŞGAL ALTINDAKİ AKHİSARAkhisar, 22 Haziran 1920'den 6 Eylül 1922'ye kadar Yunan işgalinde kalmıştır. İşgal döneminin başlarında Yunan yönetimi halka nispeten iyi davranmıştır. Kararlar 2 Türk, 2 de Rum üyesi bulunan belediye meclisi tarafından alınmıştır. Belediye başkanlığı 30 Kasım 1921'e kadar Salihzade Mehmet Ağa, 21 Ağustos 1922'ye kadar da T. Leontaridu tarafından yürütülmüştür. Bu dönemde Akhisar'da bazı bayındırlık çalışmaları bile yapılmıştır. Kaldırımlar, hastane, Tahtakale Hanı ve eski Hükümet onarılmıştır. 21 Şubat 1921'de yapılan bir sözleşmeyle Akhisar'ın elektrikle aydınlatılması sağlanmıştır.
Ne var ki, 1. ve 2. İnönü Zaferlerinin duyulmasıyla Yunanlılar Türkler üzerindeki baskılarını arttırmışlar, köylere baskınlar düzenleyip, mal ve para gaspetmişler, hayvanlar Bergama ve Dikili üzerinden Yunanistan'a kaçırılmıştır. Sakarya Zaferinden sonra Yunanlılar için Batı Anadolu'da geri çekiliş dönemi başlamıştır. Yunanlılar tutunamayacaklarını anlayınca son çare olarak Batı Anadolu'da bağımsız bir devlet kurulması için Türkleri imza vermeye zorlamaya başladılar. Bu devletin zamanla Yunanistan'a katılacağı hesaplanıyordu. İmza vermek istemeyenler tehdit ediliyor, şehirlerinin de yakılıp, yıkılacağı söyleniyordu.

Akhisar Tobacco-sAKHİSAR'IN KURTULUŞUDüşmanın tatil rehaveti içinde olduğu 26 Ağustos 1922 günü Mustafa Kemal Paşa Büyük Taarruzu başlatır. 30 Ağustosta Meydan Savaşı kazanılır. Yunan Ordusunun Batıya doğru son hızla kaçışı sırasında yerli Rum ve Ermenilerde panik başgösterir. 4 Eylül 1922'de Akhisar'daki Yunan işgal kuvvetleri komutanı şehir halkını toplar. Akhisar'ı yakarak, Rumları da yanına alıp çekilme emri aldığını bildirir. Ancak Akhisar'dan ayrılmak istemeyen Rumların can güvenliği konusunda söz verilirse Akhisar'ı yakmaktan vazgeçebileceğini bildirir. Akhisar'ın ileri gelenleri tarafından verilen söz üzerine, Yunan birlikleri eşraftan bazı kişileri yanlarında rehin alarak Akhisar'dan çekilirler.
Akhisar Sacliefe6 Eylül 1922 günü Akhisar'lı gençler Kuzeydeki Sudeliği mevkiine giderek Bakırlı Saçlı Efe müfrezesini karşılarlar ve hep beraber Akhisar'ın istasyon caddesinden (Tahir Ün Caddesi) doludizgin şehre girerler.
Öte yandan, Fahrettin Altay Paşa yönetimindeki 5. Süvari Kolordusunun 14. Süvari Tümeni, 5. Alayına bağlı Yüzbaşı İsmail Hakkı komutasındaki 3. Süvari Bölüğü Güneydeki Bintepeler yönünden gelerek şehre girmiş, Teğmen Selim Örsel Akhisar Hükümet binasına Türk bayrağı çekmiştir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Forum Yöneticisi
Şaşkın
Şaşkın



Erkek
Mesaj Sayısı : 1164
Yaş : 36
Nerden : Giresun
Job/hobbies : Koşmak
Uğraşıları/zevkleri : sinema, web developing
Kayıt tarihi : 13/07/07

Akhisar Empty
MesajKonu: Geri: Akhisar   Akhisar EmptyPtsi Ağus. 13, 2007 6:17 pm


Akhisar Ekonomisi




Giriş
Akhisar Ttn2


[url=http://www.akhisar.com/turkce/ekonomi/index.htm#AKHISAR INDUSTRIAL ZONE]Akhisar Organize Sanayi Bölgesi[/url]

[url=http://www.akhisar.com/turkce/ekonomi/index.htm#TOBACCO IN AKHISAR ECONOMY]Akhisar Ekonomisinde Tütünün Yeri[/url]

[url=http://www.akhisar.com/turkce/ekonomi/index.htm#AKHISAR ZEYTINI]Akhisar Zeytini[/url]

[url=http://www.akhisar.com/turkce/ekonomi/index.htm#OTHER AGRICULTURAL PRODUCTS]Diğer Tarım Ürünleri[/url]

[url=http://www.akhisar.com/turkce/ekonomi/index.htm#NATURAL RESOURCES]Doğal Kaynaklar[/url]

Akhisar Tobacco-sGİRİŞGünümüzde Akhisar, kalabalık nüfusu, büyük tarım potansiyeli, canlı çarşısı ve sanayi kuruluşlarıyla, geniş bir iş ve ticaret hacmi olan canlı, çağdaş bir şehirdir.
Akhisar ekonomisi Osmanlı İmparatorluğu döneminde olduğu gibi Cumhuriyet döneminde de tarıma dayalı olmuştur. Büyük tarımsal üretim rakamları Akhisar'a her yıl çok büyük nakit para akışı sağlamakta, bankaların Akhisar'daki şubelerinin hacim bakımından Türkiye sıralamasında ilk sıralarda yeraldığı görülmektedir. Bununla beraber, yıldan yıla daralan tarım alanları ve sanayi mallarına göre nispeten düşük kalan tarımsal fiyat ve ücretler sonucunda, ekonomide artan nüfusa paralel bir büyüme elde edilmesi zorlaşmıştır. Şehrin İzmir ile İstanbul'u bağlayan karayolu üzerinde olması, büyük merkezlere olan ulaşımı kolaylaştırmakta, gittikçe artan işsizlik bu sayede pek dikkat çekmemektedir.

Akhisar Tobacco-sAKHİSAR ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİSon yıllarda Akhisar'da sanayi yatırımları artma eğilimindedir. Akhisar'da bir Organize Sanayi Bölgesi kurulması 1991 yılında kararlaştırılmış ve Kapaklı Köyü sınırları içinde 132 hektar alan bu amaçla kamulaştırılmıştır. Günümüzde inşaat aşamasında olan Akhisar Organize Sanayi Bölgesi yatırımcılara şu avantajları sağlıyor:


  • Toplam sabit yatırım miktarının %70'ine kadar yatırım kredisi
  • Gümrük ve vergi muafiyetleri
  • KDV iadesi
  • %30 yıllık faizli toplam sabit yatırımın %40'ına kadar kredi imkanı
  • Yabancı kredi teminat mektubunda devlet desteği
  • Yatırımcılara kamu arazisi tahsisi
  • İzmir-İstanbul karayolu üzerinde, İzmir Limanına 90 km, Ege Serbest Bölgesine 110 km, Adnan Menderes Havalimanına 120 km mesafede cazip bir yerleşim





Akhisar Aosb-view-1
Akhisar Organize Sanayi Bölgesinden bir görünüş
Akhisar Organize Sanayi Bölgesi Devlet Planlama Teşkilatı tarafından 1991 yılında yatırım programına alındı. Akhisar Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Teşekkül Başkanlığı Manisa Valiliği Başkanlığı'nda, İl Özel İdaresi, Akhisar Belediyesi ve Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası'nın katılımı ile oluşturulmuş ve mevki olarak Akhisar'a 9 kilometre mesafede bulunan Kapaklı ve Doğuca köyleri sınırları içerisinde İzmir-İstanbul karayoluna 1 kilometre mesafedeki Çabukçalı ve Kocatarla mevkii seçilmiştir.
Bu alanların Doğusunda Doğuca köyü, Güneydoğusunda Kayalıoğlu Beldesi ve 5 kilometre batısında Mecidiye Beldesi bulunmaktadır. Akhisar Organize Sanayi Bölgesi'nde ilk aşamada 140 hektar alanı proje çalışmaları tamamlanmıştır.
Bölgenin özellikleri göz önüne alınarak gıda, tekstil, makine, plastik, mobilya dallarında faaliyet gösterecek tesisler için, büyüklüğü 5 bin ila 50 bin m2 arasında değişen 67 sanayi parseli hazırlanmıştır. Mart 2000 tarihi itibarıyla 30 yatırımcı satış vaadi ile taksitli arsa sözleşmesi imzalanmış, 36 parsel tahsis edilmiştir. Yoğun arsa talebinde bulunan yatırımcıların arsa taleplerini karşılayabilmek için büyük arsaya ihtiyacı olanların durumu göz önüne alınarak Akhisar Organize Sanayi Bölgesi'nin alanının 300 hektara çıkarılması uygun görülmüş ve tevsii alanı sınırları belirlenmiştir.
Bugüne kadar 2 milyon 333 bin 110 m2 alan kamulaştırılmış, kalan kısım için kamulaştırma çalışmaları devam etmektedir. Haziran 1997 tarihinde ilk fabrikanın temeli atılmış ve daha sonra 6 müteşebbis inşaat çalışmalarına başlamıştır. Bugün dört fabrika üretim yapmakta olup, diğerleri proje aşamasındadır. Akhisar Organize Sanayi Bölgesinin su ihtiyacını karşılamak amacıyla planlanan 6 adet derin kuyudan 4 adeti tamamlanarak müteşebbislerin kullanımına hazır haldedir. Üretimde, inşaatlarda ve derin kuyu pompalarını çalıştırmak için kullanılan elektrik, 3 adet 250 KVA trafo ve 1 adet 400 KVA trafo ile sağlanmaktadır. Bölgenin toplam kullanım alanı 1400500 m2'dir, (%62 sanayi alanları, %2 idari ve sosyal tesisler, %8 yol ve otoparklar, %26 yeşil alanlar, %2 teknik hizmet alanları olmak üzere).
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın kredi desteği ile yapılmakta olan Akhisar Organize Sanayi Bölgesindeki arsa bedelinin yüzde 20'si peşin kalan miktarı 6 yılda 12 eşit taksitte ödenerek satılıyor. Akhisar Organize Sanayi Bölgesinde 1 metrekare sanayi alanı parselinin fiyatı 4 A.B.D. doları karşılığı Türk Lirasıdır. Satış sözleşmesinin yapıldığı tarihteki döviz kuru baz alınarak hesaplanacak bedelin % 20'si sözleşme tarihinde peşin olarak ödenir. Kalan % 80'lik kısım 6 yılda 6'şar aylık taksitlerle, toplam 12 eşit taksitte ödenir.
Akhisar Organize Sanayi Bölgesi yoğunluğu bakımından ilk sıralarda olan yollardan biri olan İzmir-İstanbul karayolu üzerinde olması, İzmir Limanına 90 km, Ege Serbest Bölgesine 110 km, Adnan Menderes Havalimanına 120 km mesafede bulunması, ayrıca Edirne'den İskenderun'a uzanan E-5 karayoluna alternatif olarak taşımacılığın büyük kısmını üstlenecek karayolunun bu bölgeden geçmesi sebebiyle yerli ve yabancı yatırımcılar için çok cazip bir bölgedir.
Daha fazla bilgi için telefon: +90 (236) 4128719, faks: +90 (236) 4130132

Akhisar Tobacco-sAKHİSAR EKONOMİSİNDE TÜTÜNÜN YERİAkhisar Tobacco2Akhisar Ovası başta büyük miktarda ve kaliteli tütün üretimiyle ünlü bir bölgedir. Akhisar adı tütün adıyla neredeyse eşleşmiştir. Akhisar tütünü hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayınız.

Akhisar Tobacco-sAKHİSAR ZEYTİNİAkhisar Zeytinlik-2_smallAkhisar'ın Zeytinliova beldesi yüksek kaliteli zeytinleriyle ünlü bir yöredir. Akhisar zeytini tüm Türkiye'de ve dünyanın çeşitli yerlerinde kalitesi ve bol çeşitliliğiyle tanınmaktadır. Tüm çevresi zeytinliklerle kaplı olan Zeytinliova beldesinde 25000 dekarlık alanda zeytin tarımı yapılmaktadır.

Akhisar Tobacco-sDİĞER TARIM ÜRÜNLERİAkhisar'ın diğer tarım ürünleri arasında buğday, pamuk, pamuk çekirdeği, karpuz ve kuru üzüm gelir. Manisa ili genelindeki tarım üretiminin büyük bir bölümünü Akhisar ovası karşılar. Tarım istatistikleri sayfasına bakınız.

Akhisar Tobacco-sDOĞAL KAYNAKLARAkhisar ovası su kaynakları yönünden oldukça zengindir. Bu kaynaklar tarımsal sulama ve İzmir metropolüne içme suyu temininde kullanılır.
Akhisar'da bir miktar kömür madeni ve demir ve krom cevheri, Çavdır, Yayakırıldık zuhurlarında Bor (B) cevheri, Gökçeahmet, Dingiller Yatağında yaklaşık 2000000 m3, Akhisar-Gölmarmara-Gördes Dere Yatağında yaklaşık 8000000 m3 stabilize malzeme kalitesinde kum ve çakıl kaynağı, Akçaalan Sahasında da tahminen 5400 tonluk zımpara kaynağı mevcuttur.

Sadece Akhisar yöresinde çıkarılan tipik Akhisar Mermeri, dekoratif renkleri ve şık görünümüyle aranan bir mermer türüdür.





Akhisar Akhmrble
Akhisar Mermeri
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Forum Yöneticisi
Şaşkın
Şaşkın



Erkek
Mesaj Sayısı : 1164
Yaş : 36
Nerden : Giresun
Job/hobbies : Koşmak
Uğraşıları/zevkleri : sinema, web developing
Kayıt tarihi : 13/07/07

Akhisar Empty
MesajKonu: Geri: Akhisar   Akhisar EmptyPtsi Ağus. 13, 2007 6:17 pm


Sayılarla Akhisar





[url=http://www.akhisar.com/turkce/istatistik/index.htm#AMAZING FACTS ABOUT AKHISAR]Akhisar Hakkında İlginç Gerçekler[/url]


[url=http://www.akhisar.com/turkce/istatistik/index.htm#GEOGRAPHICAL DATA]Coğrafi Veriler[/url]


[url=http://www.akhisar.com/turkce/istatistik/index.htm#EGITIM ISTATISTIKLERI]Eğitim İstatistikleri[/url]


[url=http://www.akhisar.com/turkce/istatistik/index.htm#SAGLIK ISTATISTIKLERI]Sağlık İstatistikleri[/url]


[url=http://www.akhisar.com/turkce/istatistik/index.htm#POPULATION STATISTICS]Nüfus İstatistikleri[/url]
Akhisar Sphere02[url=http://www.akhisar.com/turkce/istatistik/index.htm#Official Census Results]Resmi Nüfus Sayımı Sonuçları[/url]
Akhisar Sphere02[url=http://www.akhisar.com/turkce/istatistik/index.htm#Composition and Population History]Sosyal Yapı ve Nüfus Hareketleri[/url]
Akhisar Sphere02[url=http://www.akhisar.com/turkce/istatistik/index.htm#Other Population Statistics]Diğer Nüfus İstatistikleri[/url]




[url=http://www.akhisar.com/turkce/istatistik/index.htm#AGRICULTURAL STATISTICS]Tarım İstatistikleri[/url]
Akhisar Sphere02[url=http://www.akhisar.com/turkce/istatistik/index.htm#Tobacco Production]Tütün Üretimi[/url]
Akhisar Sphere02[url=http://www.akhisar.com/turkce/istatistik/index.htm#Other Agricultural Products]Diğer Tarım ve Hayvancılık Ürünleri[/url]




[url=http://www.akhisar.com/turkce/istatistik/index.htm#METEOROLOGICAL STATISTICS]İklim İstatistikleri[/url]

Akhisar Tobacco-sAKHİSAR HAKKINDA İLGİNÇ GERÇEKLER
Ege Bölgesinin en büyük ilçesi olan Akhisar şaşırtıcı sayılarla* ifade edilebilmektedir.



16 ilçenin
yeraldığı
Manisa İlinde

toplam tütünün %35'i
toplam zeytinin %55'i
toplam buğdayın %22'si
toplam pamuk çekirdeğinin %25'i
toplam pamuğun %11'i

Akhisar'da üretilir

toplam nüfusun %12'si
toptancı ve esnafın %17'si
endüstriyel tarım alanlarının
%24

Akhisar'da bulunur
* 1990-2000 D.İ.E. istatistiklerinden alınarak, en yakın tamsayıya yuvarlatılmıştır
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Akhisar
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Giresun Üniversitesi Öğrencileri Paylaşım Alanı :: Tanıtım :: Şehir Tanıtımları-
Buraya geçin: